Recept-Kokostoppar med matematik

Idag har vi bakat kokostoppar.
Receptet är jätteenkelt så barnen  klarar av att göra det själva (förutom ugnsdelen).
När vi ändå höll på tillsammans så vävde jag in lite vardagmattematik när vi bakade. Martin som är lite större fick läsa receptet. Han kan inte läsa än men jag tänkte ändå se om han kände igen några ord och han fick allt rätt. Han tittade hur mycket det skulle vara av varje ingrediens och Noel frågade jag om vilket som var decilitermåttet och vilken ingrediens som var vilken. Barnen hjälptes åt att blanda, hälften var.

Här är receptet:
50g smält margarin
2 ägg
1dl socker
200g kokos

Först vägde vi margarinet. Jag klickade i en klick i en bunke och frågade sen Martin om vi skulle ha mer margarin eller om vi skulle ta bort margarin. När Martin tyckte att det började närma sig 50gram så frågade jag om jag skulle ta en stor eller liten klick. Vi hamnade på 50g exakt efter att vi tagit mer margarin 3 gånger. Sedan smälte vi margarinet i en kastrull.

Barnen knäckte ett ägg var och Martin mätte upp 1dl socker. Båda barnen ville hälla i socker så jag sa att de fick hälla i en halv deciliter var och röra om i smeten en liten stund var.
Sedan skulle vi hälla i 200g kokos och båda barnen ville röra om när jag hällde, så vi tog fram köksvågen och så hällde jag i kokos, sedan vägde jag för att se att jag hällt i 100g åt dem var när de rörde, Martin övervakade noga.

Smeten skulle nu svälla i 10 minuter så jag passade på att visa på klockan hur man ser att det gått 10 minuter. En minut för varje streck och det är 5 streck mellan varje siffra.

Efter att smeten svällt så fick barnen klicka ut smeten med en sked på en bakplåt som var klädd med bakplåtspapper. Sedan åkte allt in i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter.

 *MUMS*

Så för att göra en lång historia kort:
Smält smöret. Blanda ingredienserna, låt svälla 10 minuter. Klicka ut smeten på en plåt och in i ugnen på 175grader i 10-15 minuter!

Klart och lätt som en plätt ;)