Youtube tips

När minstingen ska titta på youtube så har han några favoritkanaler och videos som han alltid återkommer till.
Den första kanalen är en svensk kanal med många pedagogiska filmer och sånger med vanliga och animerade filmer till. Kanalen heter Busigt lärande och länken går till deras kanalsida.
 
Den andra kanalen som han gillar innehåller pedagogiska sånger och videos fast på engelska. Jag tycker det är roligt att han lär sig både svenska och engelska och han fångar upp språket fort och härmar det de sjunger. Den engelska kanalen heter LittleBabyBum
 
 
 
Favoritvideon från littlebabybum är:
 
 
 
 
 
 
Favoritvideon hos busigt lärande är: 
 
 

Youtube, play bakelser

När Martin fyllde år ville han först inte ha någon tårta, men 2 timmar innan gästerna skulle komma så ångrade han sig. Han beställde då en youtube play-knapp-tårta. Med så lite tid över så sa jag att jag inte skulle hinna handla och tillverka den innan gästerna skulle komma. Men plötsligt fick jag en idé (man kan ju inte göra sin son besviken på födelsedagen). Jag frågade om det var okej att färgen kanske inte skulle bli röd och att det kanske inte skulle bli en tårta. Han var snäll och tyckte det var helt okej.
 
Jag åkte till affären för att handla en färdig sockerkaka (för att den hade rätt form), rosa marsipan och vit kristyr. Hemma hade jag marsankräm som jag vispade ihop innan jag började att dela sockerkakan i tunna skivor.
Jag kavlade ut marsipanen och måttade ut fyrkanter som skulle täcka toppen och sidorna av knappen, sedan tog jag  två sockerkaksskivor och smetade på marsankräm mellan dem. Sockerkakan la jag på marsipanrutan och vikte upp kanterna runt om, efter det var det bara att vända på bakelsen och rita en vit playknapp på ovansidan med kristyren.
 
Jag hann precis färdigt till gästerna kom!
 
Hade jag haft mer tid så hade jag nog fyllt dem med fler mumsiga saker.
 
 

Helgen

Nu är helgen över och imorgon börjar vardagen igen. 
Vi har haft en lugn helg hemma med mycket mys.
Det bästa med att mörkret kommer är att man kan tända ljus och mysa ner sig i soffan, så i helgen gjorde vi just det tillsammans med goda blåbärs- och jordgubbssmoothies.
Vi har även hunnit pyssla, haft manikyr och besökt lekparken.
  
  
 
 
    
 
 
 

Film- Håkan bråkan och Josef

 

Filmen handlar om familjen Andersson men istället för att följa Sune och hans kärleksbekymmer så får man istället följa Sunes lillebror Håkan.

 Familjen ska få en bebis och det visade sig bli en lillasyster. Håkan tycker mest att hon är skrikig i början men han gillar henne ändå. När Håkan fyller år så önskar han sig en hund men istället så får han en sköldpadda, en sköldpadda som kan tala men det är bara Håkan som hör sköldpaddan. I början tycker han inte om sköldpaddan och han försöker göra allt för att imponera på sina föräldrar och visa sig vara en bra storebror, vilket skulle kunna leda till att han får en hund i slutändan. Det händer fler och fler saker som gör att han börjar tvivla på uppmärksamheten från sina föräldrar, han tycker att de ger lillasyster för mycket uppmärksam, detta utnyttjar sköldpaddan till sin fördel. Håkan börjar gilla sköldpaddan mer och mer samtidigt som han börjar tycka mindre och mindre om sin lillasyster. Eftersom man följer Håkan så får man ser filmen ur hans perspektiv och hur han fantiserar och tänker som t ex när elfirman kommer för att dra el i garaget, då tror Håkan att det är barnaffären som kommit för att hämta honom, för det har sköldpaddan lurat i honom.

 

Man får till viss del också följa de andra i familjen och deras liv. Sunes som är kär i Sofie, Anna som är kär i en kille, föräldrarna som behöver byta hus nu när de fått fler barn och grannen som gör allt för att familjen Andersson inte ska flytta från sitt hus.

Jag tror att barnen kan ha det svårt att se att sköldpaddan ljuger och lurar i Håkan en massa osanningar men det är en spännande film eftersom det händer mycket. Filmen är rolig och de minsta barnen på 5 och 2½ år älskar filmen och har sett den många, många gånger. Sköldpaddan som är snyggt dataanimerad ser verklig ut och han pratar och rör sig och vem kan motstå en pratande sköldpadda?

Pyssla med naturen

Med en limpistol och material man hittar utomhus kan man göra mycket roligt.
 
Under en promenad i skogen hittade jag material som blev en liten gubbe, eller kanske ett troll!
 
Till denna figur så använde jag stenar i olika storlekar till huvud, näsa och ögon. Pupillerna i ögonen består av blåbär och jag använde även ett mosat blåbär för att måla munnen. En kvist med löv på fick agera hår. Allt är som sagt ditlimmat med en limpistol.