Spela sällskapsspel

Fia med knuff.
 
En rolig familjeaktivitet är att spela sällskapsspel.
Sällskapsspel brukar vara anpassade för de flesta åldrar i familjen och är de inte det kan man alltid spela vuxen och barn tillsammans. Då får barnet vara med och tillslut så kanske barnet lär sig reglerna och kan spela själv. Det finns massor av olika sorters spel att välja på.
 
Några exempel på spel man kan spela är:
Fia med knuff
Kinaschack
Monopol
Frågespel
Kortspel
Memory
 
Välj ett spel, samla hela familjen och ha en mysig stund tillsammans :)

Havrekakor med honung

 
Ingredienser:
200 gram smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 dl havregryn
1/4 dl honung
 
(Är du en sockerråtta så går det bra att ha i 1,5 dl strösocker i degen istället för honung så blir kakorna sötare.)
 
Blanda samman alla ingredienser. Rulla små bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till bollarna med en gaffel så den blir plattare. Sätt in i ugnen på 175 C i ca 10-13 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Låt kakorna svalna innan du äter dem annars ramlar de isär.

Non-stop cookies

 
Ingredienser
125g smör
1dl socker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
1dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
lite salt
100g non stop/ hackad choklad / hackad mandel
 
Blanda ihop smör, socker och ägg. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt i en skål. Häll de torra ingredienserna i smörblandningen. Blanda samman. Häll i non stop/ hackad choklad eller hackad mandel. Rulla degen till en lång rulle ca 5 cm i diameter. Linda in degen i plastfolie och lägg den i frysen 30 minuter eller tills du behöver den.
Sätt ugnen på 180 grader. Dela den frysta rullen i 1cm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Fäbodtennis

 
 
Till detta spel / denna lek behöver du:
en pinne, ca 2 meter lång
ett snöre
en strumpa
en tennisboll
två slagträn (vedträn eller brännbollsträn)
 
 Sätt fast snöret med hjälp av t ex en spik längst upp i toppen av pinnen. Lägg tennisbollen i strumpan. Sätt fast pinnen ordentligt i marken. Knyt fast den nedre delen av snöret i strumpan så att strumpan hänger ovanför marken utan att nudda den.
 
Nu ska man ställa sig på varsin sida av pinnen med ett varsitt slagträ. En person börjar att slå bollen åt ett håll. Bollen kommer att snurra runt pinnen. Personen på andra sidan ska försöka stoppa och slå tillbaka bollen åt det håll den kom ifrån med hjälp av sitt slagträ. Vinnaren är den som får bollen att snurra upp sig kring pinnen åt det håll man har bestämt är "sitt".
 
.