Här kommer svaret!

Länk till Busandebarns hemsida fylld med skoj!

Den glada filuren ni såg i förra inlägget är ingen mindre än Popcornmannen Poppe!

Författaren Charlotta Lagerberg-Thunes berättar att Poppe och hans vänner "berättar sagor som är små kapitel som belyser en känsla och ett dilemma.

Sagorna öppnar upp barnens alla sinnen. Sagorna är aktiva och barnen får hänga med och svara på frågor och hjälpa till för att lösa olika problem.

Till sagorna kan man arbeta tematiskt då en del faktarutor vävs in som t ex högtider, vad är smör, majsormar eller smörblommor m m.

Det finns pyssel, gåtor, sång, en odlingssaga, en massagesaga, det finns en lyssna lek, recept så att man kan baka och lära sig enhetslära, skriv- och ritövningar etc"

 

Men nu tror jag ni är nyfikan på vem Poppe är! Här kommer en intervju:

 

Vem är Poppe?

Poppe är ett popcorn som bor tillsammans med sina vänner i Popcorndalen som är en popcornskål. Poppe är klok och omtänksam. Han älskar pruttpannkakor men äter han för många pruttar han så det osar i hela dalen och får åka till doktorn och där får han prutt-i-luttan medicin. Han tycker också att Majsan är fin. Hans bästis och tröstis. 

Det är fullt av liv och interaktioner i Popcorndalen och ibland svänger det som maränger i Popcorndalen och popcornen poppar och mår bra. Ibland osar det av vrede och ilska, svartsjuka och känslorna blir starka som piri-piri.

Ibland chillar popcornen och tar det lugnt. Ibland är de aktiva eller pratar strunt. Ibland gråter Poppe så mycket att det blir till en sjö och ibland rymmer dem eller leker med eld som inte är bra.

 

Vilka är dina vänner?

Poppes vänner är Majsan, Cornie, Mini-Majs, Mini-Corn (som är de där lilla kornet i botten av kastrullen som aldrig riktigt fick poppa klart). Poppan och Gammel-popcorn som bor uppe i himlen och har fått en fönsterplats där. Det är de vännerna som ingår i snackgänget och som alltid återkommer.

Sedan dyker det upp gäster i Popcorndalen som t ex Tandfen Tanja, Jordnöten Gösta, popcornmonstret Fred, Puff-popcorns, Poppa Joe och Majskolven Maj. Mexi-Majs och Panocha som är kringresande och Popcornhäxan Bruja med hennes läskiga majsormar och the Guacomoleband som spelar så det svänger som maränger.

 

Vad brukar ni göra/vara med om?

Popcornen rymmer, leker med eld, bryter ett löfte, är besvikna, är skrytsamma, är stolta och glada och sitter upp på Smörberget och har picnic och prutt skrattar.

De tar hand om nya gäster som flyttar in och har roliga popcornkalas. Någon sprider ut ett elakt rykte. Popcornen har också kappsegling på Smörsjön och då har alla popcornen flottvästar på sig utan Mini-Corn som är för liten. Någon tjuvar något av någon annan i Popcorndalen. En annan klär ut sig till ett popcornspöke och skrämmer två vänner ordentligt.

 

Har du något tips på hur man ska kunna prata med sina föräldrar om saker man känner?

Tänk på att du som barn har rätt att bli lyssnad på och luta dig mot Barnkonventionen.

Berätta hur du känner på det sättet som känns bäst för dig. Hur du skulle vilja ha det. Det är viktigt så du känner dig trygg. Om du tycker det är svårt att prata. Kan du måla och förklara eller kanske luta dig mot en sagofigur eller skriva. Hitta ditt uttryckssätt som gör det lättare för dig att prata om hur du känner dig.

Man kan ta hjälp av exempel som i mina böcker om Poppe. Något att relatera till. När Poppe var så där svartsjuk. Eller när Cornie tog något från någon annan. Eller när Mini-Corn var så ledsen för att han inte kunde springa lika fort som de andra.

Ta god tid på dig. Ibland behöver vi fundera, smälta intryck och fundera och glöm inte bort att man får ändra sig.

Tycker du om att bli kramad. Då kan en vuxen krama dig. Hålla dig i handen.

 

Vad gör man om man vill berätta men inte vågar?

Kanske ibland lättare att ringa BRIS och vara anonym om man är rädd och inte vågar.

Eller att säga till föräldern att man har något att berätta fast man vågar inte berätta. Då finns det i alla fall en början en öppning och föräldern kan kliva in och ta ansvar och hjälpa barnet att våga prata om det som är svårt eller vad det känner innerst inne.

 Tack för intervjun Poppe!

 

I serien om Poppe finns böckerna

När jag är som gladast då jonglerar jag 0-4 år

Popcornmannen Poppe 5-9år

Poppe och hans vänner 5-9 år

Poppa å må bra! sa Poppe 5-9 år

Samt det pedagogiska mjukisdjuret Poppe, grattiskort, kalaskort, bokmärken och poppis pins m m.

 
Imorgon kommer det en intervju med Poppes författare, om tanken bakom böckerna och hur hon fick idén till dem.

 

Just nu gästar Charlotta Barnnet.se läs vidare här: 
http://www.barnnet.se/nyheter/vaga-tala-med-dina-barn-om-kanslor-det-hjalper-1116 
 
Läs mer här
 www.popcornmannenpoppe.se