Ett inlägg om mobbning!

Länk till Busandebarns hemsida fylld med skoj!

Jag hittade till Dilba Demirbags pokerblogg på pokerlistings.se.

Trots att det är en pokerblogg så har hon många intressanta inlägg som rör allt möjligt. Hon skriver många tänkvärda saker som verkligen är värda att läsa. Jag har alltid gillat Dilba, mest för att jag tyckte om hennes musik när jag var liten, så det var roligt att även få komma närmare henne genom bloggen och läsa om vad hon tänker och känner.

Jag fastnade för många inlägg, men ett inlägg fick mig att tänka och känna lite extra. Eftersom jag själv har barn och arbetar inom skolan så känns inlägget ständigt aktuellt och något man aldrig får glömma. Inlägget handlade om mobbning.

 

Dilba skriver om att det inte är barnens fel att mobbning uppstår, utan att det är de vuxna som påverkar barnen genom sitt eget beteende. För vem känner inte igen sig själv med att stå tillsammans med andra vuxna och ”prata lite skit” om någon annan vuxen i närheten. Eller kanske fälla elaka kommentarer riktat mot människor på tv. Allt detta snappar barnen upp och sedan praktiserar de beteendet bland sina egna vänner och på skolgården. För barn gör som vi gör och inte som vi säger. Ett ganska så uttjatat uttryck, men trots det så aktuellt och så sant!

Eftersom vi vuxna har detta beteende hemma så kan vi ju inte heller skälla på våra barn som mobbar någon annan, de gör ju bara som vi gör, ett beteende som de tror är acceptabelt. Sedan kan man som vuxen inte komma och säga till skolan att det är deras ansvar att ta tag i mobbningen. Självklart ska skolan hjälpa till att bekämpa mobbning och vara bra förebilder, tillsammans med föräldrarna. Så det vi verkligen borde göra är att vara bättre vuxna förebilder för barnen och tänka på vad vi säger så att barnen inte har dåliga förebilder hemifrån. Omtänksamma, accepterande och icke skitsnackande föräldrar får barn som är därefter.

 

Dilba skriver om hur hon skulle göra om hennes dotter skulle mobba någon annan. Då skulle hon ta med sin dotter hem till den som dottern mobbar så att hon skulle få be om ursäkt och se att även detta barn har känslor och en familj som dottern har.

Så borde fler föräldrar göra, lära sina barn vad som är rätt och fel, ge barnen ett samvete och verkligen ta tag i problemet. Jag tror många drar sig för att verkligen ta tag i problemet och låter andra sköta det. Men detta lär ju inte barnen hur man som vuxen ska bete sig, utan det lär barnen hur man smiter undan jobbiga saker.

Så de vuxnas ansvar är att vara bra förebilder för barnen, så att de tar efter ett bra beteende.

 

Läs Dilbas inlägg --> här <-- och klicka gärna runt för hon har många vettiga saker att säga -->Dilbas blogg<--