Bok- Vem är rädd nu då?

Länk till Busandebarns hemsida fylld med skoj!
Jag har med spänning väntat på att boken "Vem är rädd nu då?" ska dimpa ner i brevlådan. Jag hade ingen aning om hur boken skulle vara eftersom jag inte läst något av författaren Jeanette Jonsson förut. Däremot så känner jag till illustratören Emmalill Franks stil att illlustruera och den gillar jag mycket. Hon har bland annat designat min header till bloggen.
 
Så innehållet och upplägget i boken hade jag ingen aning om när jag slog mig ner i soffan tillsammans med barnen för att läsa boken. Vi öppnade boken och började läsa. Bokens handling upprepas med viss variation på varje sida. Den handlar om oilka saker som barn kan vara rädda för, t ex monster under sängen, spöken i garderoben och tjuvar i källaren. Föräldrarna till barnen i boken svarar sedan på rädslorna med att dessa monster och spöken inte finns. De har en förklaring på vad de gör i stället, något som inte är så läskigt.
 
Eftersom bokens upplägg är upprepande passar den mycket bra till små barn. Boken är tänkt till barn i åldrarna 3-6 år och detta tycker jag stämmer bra. Philip som är 2 år satt som klistrad och lyssnade på boken, även Noel som är 5 år gillade boken och lyssnade intresserat. Inte bara berättelsen gjorde att barnen ville lyssna mer, de illustrationer som Emmalill gjort är lekfulla och innehåller roliga detaljer. Det finns mycket på varje sida att prata med barnen om utifrån illustrationerna och barnen fastnade länge för att titta på bilderna, ställa frågor och berätta vad de såg.
 
Martin som är 8 år ville läsa boken själv. Han tog sig igenom hela boken och efteråt frågade jag vad han tyckte om den. Han sa att det var lika på varje sida, att den upprepade sig. Jag tror att det gjorde det lätt för honom att läsa när det fanns ett visst mönster. Innehållet var kanske inte det mest intressanta för honom, men för att öva på läsningen så passade boken honom perfekt.
 
Så jag rekommenderar varmt boken till småbarnsföräldrar som har barn mellan 1 och 7 år.
 
Boken finns att köpa hos bl.a adlibris.