Idag har vi bakat kokostoppar.
Receptet är jätteenkelt så barnen  klarar av att göra det själva (förutom ugnsdelen).
När vi ändå höll på tillsammans så vävde jag in lite vardagmattematik när vi bakade. Martin som är lite större fick läsa receptet. Han kan inte läsa än men jag tänkte ändå se om han kände igen några ord och han fick allt rätt. Han tittade hur mycket det skulle vara av varje ingrediens och Noel frågade jag om vilket som var decilitermåttet och vilken ingrediens som var vilken. Barnen hjälptes åt att blanda, hälften var.

Här är receptet:
50g smält margarin
2 ägg
1dl socker
200g kokos

Först vägde vi margarinet. Jag klickade i en klick i en bunke och frågade sen Martin om vi skulle ha mer margarin eller om vi skulle ta bort margarin. När Martin tyckte att det började närma sig 50gram så frågade jag om jag skulle ta en stor eller liten klick. Vi hamnade på 50g exakt efter att vi tagit mer margarin 3 gånger. Sedan smälte vi margarinet i en kastrull.

Barnen knäckte ett ägg var och Martin mätte upp 1dl socker. Båda barnen ville hälla i socker så jag sa att de fick hälla i en halv deciliter var och röra om i smeten en liten stund var.
Sedan skulle vi hälla i 200g kokos och båda barnen ville röra om när jag hällde, så vi tog fram köksvågen och så hällde jag i kokos, sedan vägde jag för att se att jag hällt i 100g åt dem var när de rörde, Martin övervakade noga.

Smeten skulle nu svälla i 10 minuter så jag passade på att visa på klockan hur man ser att det gått 10 minuter. En minut för varje streck och det är 5 streck mellan varje siffra.

Efter att smeten svällt så fick barnen klicka ut smeten med en sked på en bakplåt som var klädd med bakplåtspapper. Sedan åkte allt in i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter.

 *MUMS*

Så för att göra en lång historia kort:
Smält smöret. Blanda ingredienserna, låt svälla 10 minuter. Klicka ut smeten på en plåt och in i ugnen på 175grader i 10-15 minuter!

Klart och lätt som en plätt ;)

 
Under vår och sommar så vaknar en massa småkryp till liv. Barn brukar gilla djur så ta med barnen ut i trädgården eller skogen och gå på jakt efter småkryp.

Om du inte är så bra på att namnge de små djur som finns utomhus så kan det vara roligt att ha en uppslagsbok med sig ut. Där kan du och barnen tillsammans försöka leta upp vad det är för ett djur ni hittat. Lärorikt och roligt!

Bra att också ha med sig ut är en liten plastbunke eller låda där ni kan lägga djuren tillfälligt för att studera dem.
Även ett förstorningsglas kan vara bra att ha för att kunna se detaljerna på djuren och för att kunna studera de riktigt små djuren.

Vi var ute i trädgården och där hittade vi spindlar (som jag inte tog i) sniglar, skalbaggar, myror och maskar.

 Noels nya kompis, en snigel!
aktivitet, djur, leta, småkryp, snigel, sommar, vår,
I flera år har jag drömt om att köpa blåbärsbuskar.

Jag har sett ut en plats i trädgården vid de andra bärbuskarna där jag vill ha mina blåbär. Jag har tittat och läst om blåbären och fått veta att man måste ha två plantor för att de ska kunna pollineras och föröka sig. Jag tyckte det lät krångligt även om jag skulle ha två buskar, så jag har dragit mig lite för att skaffa dem. Men så läste jag i reklamen för granngården och där fanns en självpollinerande blåbärsbuske så jag tog mig dit och köpte mina två efterlängtade buskar.

Jag och Noel tog fram spaden och jord för att plantera buskarna och det blev jättebra! Nu hoppas jag att plantorna överlever så att vi får goda blåbär att äta i juli- augusti.

Den stora drömmen är att ha en liten plätt i trädgården där barnen kan springa och plocka bär och annat ätbart och där de kan lära sig att plantera och sköta om några egna växter. Jag ska försöka ordna planteringslådor i vår så att vi kan plantera något ätbart som jordgubbar och smultron.


   nyplanterade blåbärsbuskar :D