Pyssel- Loppa

Minns ni när ni var små och gjorde loppor? Det är perfekt för regniga dagar och det är roligt för de större barnen att få en utmaning att klara av att göra dem. För de mindre barnen är det nog roligast att välja färg och siffror och som jag har i min loppa; Få i uppgift att göra något.

Så här gör man:
 

Ta en kvadratisk pappersbit, har du ingen kan du klippa till det av ett vanligt A4 papper. Se bilden.
 
Sedan viker du in hörnen mot mitten.


 
Vänd sedan på lappen och vik hörnen mot mitten en gång till...

 Vik lappen på mitten efter linjerna som redan finns, så att den nyss vikta sidan hamnar inåt. Nu kan du stoppa in fingrarna i de hål som har bildats på utsidan.
 

 Vips har du gjort en loppa!

Men en loppa är ju inte rolig om den inte fylls med något!

 På den sidan som du vek sist och som är vänd inåt kan du skriva siffror, färger eller måla med olika färger på, beroende på vad ditt barn är intresserad av eller behöver lära sig mer av
 När du skrivit på alla 8 platserna så viker du upp dem och inuti så kan du skriva tex saker som barnen ska utföra: hoppa på ett ben, sjung bäbä vita lamm, osv. Det finns även här 8 olika saker du kan skriva. När vi var små så var det alltid pojknamn vi skrev och det pojknamn som kom upp var den man skulle gifta sig med :D

Såhär går det till när man leker med loppan:

 Sätt den ena handens tumme och pekfinger i två av de yttre "hålen" och sedan den andra handens tumme och pekfinger i de andra två hålen. Stäng loppan.
Nu får ditt barn välja en siffra, vilken som helst och nu ska du räkna fram till den siffra som barnet valt genom att öppna loppan växelvis uppåt/nedåt och åt höger/vänster. När du gör detta ser du att olika färger/siffror kommer fram.
När du kommit till den siffra som barnet valde så stannar du och nu får barnet välja en siffra/färg som syns i loppan( det finns 4 att välja på). 
Nu så räknar/bokstaverar du det som barnet  valde (tex. r-ö-d) genom att öppna loppan uppå/nedåt och höger/vänster. När du räknat/bokstaverat får barnet välja färg/siffra igen, men denna gången öppnar du luckan och läser det som står under. Har du valt att skriva saker som barnet ska utföra får barnet göra det. Sen börjar leken om...

Det finns verkligen hur mycket saker som helst att fylla denna loppa med, så sätt igång och använd fantasin för att hitta på något roligt! Har du ingen fantasi så hör av dig så kan du få tips på saker att fylla loppan med, eller har du hittat på något riktigt roligt att fylla loppan med? Hör av dig då också, så kan vi dela tips med varandra och alla andra som läser bloggen :D


(Var min beskrivning helt obegriplig?(Det blev lite invecklat ibland) Hör av dig isåfall och förklara vad som blev tokigt.)