Lilla landet, Södra Vi

Länk till Busandebarns hemsida fylld med skoj!
 Lilla landet ligger i Södra Vi, norr om Vimmerby.
Här kan man titta på Sverige i miniatyr så som det såg ut under 1800-talet. Varje landskap symboliseras av ett tidstypiskt hus. Det finns även vid vissa hus musik som kommer från det aktuella landskapet.
När man börjar sin vandring i detta miniatyrland så passerar man först över Öresundsbron för att komma till skåne. Sedan får man följa vägar för att ta sig till de olika landskapen ända upp till Lappland och sedan tillbaka igen fast på andra vägar för att se den andra sidan av Sverige.

 Martin och Noel tog sig runt på en cykel som man kunde låna vid cafét.


Vi tittade på många olika hus och byggnader
    
  En gammal kyrka. Detta var den enda byggnaden som man kunde gå in i. 

   Noel tittar in i en kolarkoja. I Lappland kunde man se en typisk byggnad. Ur denna byggnaden kom det jojk och Noel var mycket intresserad och gick runt den för att lyssna.

   Treriksröset, siljan och vattenfallet i Njupeskär var några av de landmärken man kunde beskåda utefter vandringen. Vi passerade även många älvar som rann genom landskapet.

   Det fanns även roliga aktiviteter utefter vägen som man kunde prova på. Kasta stövel, leta efter troll utefter en stig i skogen och hoppa säck var några av de aktiviteter man kunde prova på.
   Vi provade även dragkamp (pappa och Martin vann), att fånga en ren med lasso och gå på styltor.

 I Lappland tog vi en fika paus. Vi hade tagit med oss eget fika, men fika fanns även att köpa i cafét där vandringen började.

  En runsten fanns att beskåda och utefter vägen fanns det skyltar uppsatta för varje landskap och vid andra viktiga saker där man kunde läsa diverse information.

 När vi hade gått rundan färdigt åkte Martin och Noel elbilar som fanns att låna på grusplanen vid cafét för 10kr
   Vi lånade även en trampbåt (ingår i entrén)  och gav oss ut på Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken. Vi kunde under vår båtfärd se Rigabukten och Finlands kust. Även Öland och Gotland syntes bättre från båten än från land. Vi kunde se typiska landmärken för dessa två öar. Kustlinjen för Sverige såg verkligen ut som den riktiga kustlinjen och vi kunde se hur älvarna rann ut i havet från land.

 Efter båtfärden kunde man leka i lekparken, spela minigolf eller bada i Riga bukten där det fanns en barnpool.

Detta är något som är roligt för hela familjen. De små kan titta på husen och de lite större barnen och de vuxna kanske är intresserade av att lära sig något om Sverige utefter vandringen. Det är bra att det finns aktiviteter utefter vägen så att man inte bara tittar på gamla hus. Båtturen var jätte rolig och verkligen värt att prova. Att bada i Rigabukten var inte något som vi provade på eftersom vi inte hade badkläder med oss.

Besök deras hemsida för att läsa mer och se aktuella entrépriser!