Kurragömma & Burken

Länk till Busandebarns hemsida fylld med skoj!
 
 
Tittut du är hittad!

Kurragömma är en rolig lek som kan lekas både ute och inne. Nu när våren har kommit så är den roligast att leka ute. I kurragömma så ska en person räkna och de andra gömma sig. Den som räknat ska sedan försöka att hitta de som gömt sig. Den som blir hittad först kan räkna nästa gång man gör leken. Denna leken är bäst för de små barnen.

De lite större barnen kan leka "Burken" (det finns många olika namn och regler i denna lek, jag presenterar den version som jag alltid lekt).
Den går ut på samma sak som kurragömma, en räknar och de andra gömmer sig. Skillnaden är att man ska ha en platta, burk eller annat som den som räknar ska stå vid och skydda. När räknaren räknat klart ska denne leta efter de andra. När räknaren ser en person ska räknaren ta sig till burken, sätta foten på den och ropa "dunk för "namn", 1,2,3 bakom trädet (om det är där personen gömt sig).
Om räknaren är långt borta från burken kan personen som räknaren fått syn på försöka "fridunka" (detta gäller även för personer som räknaren inte sett, men som gömmer sig). Det gäller då för den som gömt sig att komma före räknaren till burken och ropa "fridunk". Om räknaren hinner först med att ropa sina ord så fortsätter leken och räknaren får fortsätta leta tills alla är funna. Om personen som gömt sig hinner först att ropa sina ord är leken slut och alla får komma fram, räknaren får då räkna en gång till, annars är det den som hittades först som får räkna i nästa omgång.

Detta är en jätte rolig lek som ska lekas utomhus. Det gäller att överlista räknaren och samarbeta med de andra som gömmer sig, detta kan bli väldigt spännande när det bär av mot burken, blir det fridunk? Hela leken strävar mot att få fridunka, det är det bästa som kan uppnås!